بالا بودن نرخ بروز سرطان های گوارشی در مازندران\

بالا بودن نرخ بروز سرطان های گوارشی در مازندران

  • کد خبر: 2111103580
  • چاپ
  • انتشار: 20 مهر 1402 - 10:53

براساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت میزان بروز سرطانها در حال افزایش است و طی سالهای اخیر، سرطانهای معده و روده بزرگ همواره جزو ۱۲ سرطان شایع کشور بوده و متاسفانه نرخ بروز آنها در سه استان مازندران، گیلان و گلستان بیشتر از نرخ بروز در کشور است.

به گزارش روز پنج شنبه استناد نیوز ، رییس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده در کتاب سیمای سرطان کشور و مازندران وضعیت سرطان های گوارشی در این استان ناخوشایند است و روند صعودی دارد.

رقیه زکی زاده با اشاره به اینکه در بروز سرطان‌ها عوامل خطر متعددی نقش دارند، ‌افزود: عوامل خطربه سه دسته عوامل خطر متابولیک یا فیزیولوژیک(غیرقابل تغییر)، عوامل محیطی و عوامل خطر رفتاری (قابل تغییر) تقسیم می شوند.

وی توضیح داد: عوامل خطر متابولیک فیزیولوژیک عبارت است از افزایش سن و زمینه های ژنتیکی عوامل غیرقابل تفییر محسوب می شوند اگرچه مشخص شده است که حتی اگر فردی ژن مرتبط با بیماری‌های سرطانی داشته باشد، با تغییر سبک زندگی، ‌ ورزش کردن، عدم مواجهه با دخانیات، الکل می‌تواند از بروز ژن هم جلوگیری کند.

رییس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت:‌شرایط محیطی و اقلیمی در هر منطقه زمینه را برای بروز و شیوع برخی بیماری ها مساعد می کند که این عوامل محیطی مثل تشعشعات رادیو اکتیو در خـاک، وجود نیترات اشـباع شـده در خـاک و اسـتفاده از کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی و آلودگی های محیط از جمله آلودگی آب جزء این عوامل است.

وی همچنین تاکید کد: عوامل شغلی و محل زنـدگی افـراد عامـل مهمـی در بروز سرطان معده است.

زکی زاده اظهار داشت:‌ سموم کشاورزی به همراه فاضلاب هـای کشـاورزی، زبالـه هـا، آلودگی ناشی از نشت نفت در جایگاه های سوخت جایگـاه های تعویض روغن ماشین، تانکر حمل مواد نفتـی از مـواردی است که میزان فلزات سنگین داخل آب و خاک را افـزایش داده و از طریق چرخه غذا وارد زنـدگی در بـدن انسان می گردد و اثرات خود را به صورت موارد سـرطان بــروز می دهد.

وی به عوامل خطر رفتاری تاثیر گذار در بروز سرطان اشاره کرد و گفت: مصرف طولانی مدت سـیگار چـه بـه صورت مستمر میتواند منجر به بروز سرطان و مرگ شود.

رییس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران توضیح داد: غذاهای نمک سود شده به احتمـال زیـاد از طریق آسیب به مخاط معده باعـث افـزایش خطـر سرطان معده می شود همچنین مواد غـذایی کنسـرو شـده و صنعتی، مصرف طولانی مدت ترشی ها، رژیم غـذایی که در آن سبزیجات و میوه های تازه وجـود نداشـته باشد برنج دودی، ماهی دودی نیز از جمله مواد غذایی آسیب زا به سیستم گوارشی هستند.

وی کم تحرکی و عدم فعالیت بدنی را از دیگر عوامل تاثیر گذار در ابتلا افراد به سرطان برشمرد و گفت: درصد افراد کم تحرک یعنی کسانی که فعالیت بدنی کمی دارند در جمعیت ایران ۵۱.۳ درصد و در استان مازندران، ۵۳.۶۹ درصد است.

زکی زاده همچنین رژیم غذایی ناسالم و مصرف کم میوه و سبزیجات را عامل تاثیرگذار دیگر در این زمینه دانست و افزود: سبزیها نه تنها به محافظت در برابر سرطان کمک میکنند، بلکه خطر دیگر بیماریهای مزمن را نیز کاهش می دهند.

وی گفت:با افزایش آگاهی در مورد علل ایجاد کننده سرطان و مداخلات لازم برای پیشگیری و مدیریت بیماری ها می توان از سرطان پیشگیری کرد همچنین در صورت غربالگری، تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، بسیاری از سرطان ها احتمال بهبود دارندو بیش از ۴۰ درصد مرگ های ناشی از سرطان با تغییر سبک زندگی و اجتناب از عوامل خطر اصلی، قابل پیشگیری هستند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



telegramestenadnews

نظر دادن

1990862 531 27181

instagram estenad

telegram estenad

فرم جذب خبرنگار استنادنیوز

 

آخرین اخبار